Training & exercise

Training voor mensen met rugklachten

door Resi Hoogendam


80% Van de Nederlanders heeft weleens last van de rug en een flink deel daarvan heeft regelmatig rugklachten. Een van de belangrijkste oorzaken van rugklachten is te weinig lichaamsbeweging (te langdurig zitten). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging een groot deel van de rugklachten kan verminderen of zelfs laat verdwijnen.
Aaahrg!


Wat kan iemand met rugklachten het beste gaan doen om de eventuele inactiviteit te doorbreken? Ten eerste is het van belang een activiteit te kiezen die de rug niet te zwaar belast en waarbij alle aandacht op een goede houding gevestigd kan worden. Liever dus starten met een rustige fitnesstraining waarbij alle aandacht op het eigen lichaam is, dan bijvoorbeeld tennissen waarbij de aandacht naar het spel en naar de bal gaat. Onder goede begeleiding de training langzaam opbouwen zal het beste effect op de rug hebben. Basis van alle training is een goede houding.


Basis van alle training. Een goede houding.

De houding tijdens staande oefeningen.

1. Stevig staan met de voeten op heupbreedte, gewicht centraal op de voeten
2. Knieen niet overstrekt!
3. Bekken in middenpositie, m.a.w. niet naar voor of naar achter gekanteld
4. Wervelkolom neutraal, gestabiliseerd door de romp spieren
5. Borst opheffen en "open"
6. Schouders laag en naar achter
7. Het hoofd in het verlengde van de wervelkolom.


Pas wanneer de houding bij staande oefeningen goed gaat, overgaan op oefeningen in beweging zoals bijvoorbeeld een step-training of aerobics zonder springen.

In een goed fitnesscentra kan men helpen met het aanleren van een goede houding. Ook de arts of fysiotherapeut kan hier een actieve rol spelen.Terug naar boven