Training & exercise

Fitness in lesverband een prima training voor jong en oud

door Resi Hoogendam


De laatste jaren worden meer en meer voordelen van regelmatige krachttraining herontdekt. Dat fitness meer is dan spierversterken blijkt uit het feit dat o.a. de lichaamshouding, botdichtheid en de lichaamssamenstelling positief be´nvloed worden door training met fitnessapparatuur en losse gewichten.


Enkele voordelen van spierkracht oefeningen zijn:

 • verbetering spierkracht
 • verbetering lichaamshouding
 • blessure preventie (o.a. door betere spierbalans en minder snel overbelasting)
 • tegengaan botontkalking (osteoporose) over gehele lichaam
 • verhoging spieruithoudingsvermogen
 • figuur correctie:
   -spiermassa vergroten

   - relatieve vet percentage verkleinen

   - energieverbruik verhogen

   - afname chronische rugklachten


  Een spier wordt op spierkracht getraind wanneer er binnen 8 tot 12 herhalingen echt spiervermoeidheid is (m.a.w. de te trainen spier kan de oefening maximaal een seconde of 20 uitvoeren).


  Uitvoeren van de oefeningen

  Om effectief te trainen zonder blessures is een goede uitvoering van iedere oefening noodzakelijk. Naast een goede uitgangshouding is een gecontroleerde beweging nodig die de spier op de juiste manier belast.


  Fitness in lesverband

  Voor beginners is een training in lesverband ideaal omdat er continu een instructeur aanwijzigingen geeft. Maar ook juist wanneer er zwaardere gewichten gebruikt gaan woden is intensieve begeleiding noodzakelijk omdat dan de meeste fouten gemaakt zullen worden. Naast een intensieve begeleiding is juist het trainen in een groep motiverend en houdt het de training leuk en afwisselend.


  Waar

  Informeer bij de betere fitnesscentra bij u in de buurt.  Terug naar boven