Aerobics (Low Impact)Step AerobicsBodyshaping
Beginners

Hoe herken ik een goed fitnesscentrum?

Een fitnesscentrum waar het druk is, is vaak een goed teken.

Bij de binnenkomst moet je gelijk al een goede indruk krijgen. Iemand achter de Front Desk die je vriendelijk begroet en behulpzaam is. Een goede sfeer.

Als je lid wordt, zou er een korte medische screening plaats moeten vinden om uit te zoeken of je oude blessures hebt of medicijnen slikt. Er kan dan indien nodig rekening mee gehouden worden.

Voordat je begint met een trainingsprogramma, geven vele fitnesscentra een fitnesstest om je startniveau te bepalen en een persoonlijke schema op te stellen. Deze test zou eens per zoveel weken ge╬valueerd moeten worden en zonodig aangepast.

De persoon die jouw in-take gesprek afneemt moet vragen wat je doelen zijn, waar je van houdt, welke activiteiten jou interesseren, en dan behoren zij een realistisch plan voor je te maken.

Instructeurs zouden opgeleid moeten zijn, voor de klřnten lesgeven en niet hun eigen ego.
Apparatuur moet in goede staat zijn.

Het moet overal schoon en netjes zijn.

Jij moet je vooral comfortabel voelen, en er moeten activiteiten zijn die jij leuk vindt om te doen.

De openings- en lestijden moet jou schikken en vaak is het het meest handig om iets te zoeken in de buurt van je werk, of waar je woont.


Aerobe-trainingen
Zijn duur-trainingen. Dat wil zeggen dat de deelnemer zich voor een lange periode op een bepaalde intensiteit moet inspannen. De intensiteit is afhankelijk van de leeftijd, fitheidsniveau en het doel van de individu. Er wordt aanbevolen om tussen de 20-60 minuten lang te werken, continu op het juiste inspanningsniveau.
Tijdens aerobiclessen wordt de duur van de inspanning bepaald door de instructeur, en de intensiteit door de individu zelf, met aanmoeding van de instructeur.
De resultaten van het regelmatig volgen (3-5 x per week) van aerobe-trainingen zal het uithoudingsvermogen verbeteren, de conditie van hart-en vaatstelsel versterken, de longinhoud vergroten, cholesterol-verlagend werken, en de lichaamsamenstelling positief beďnvloeden.
Aerobe-trainingen gebruiken in het algemeen opgeslagen lichaamsvet als brandstof, en zal de stofwisseling in rust iets doen verhogen.


Anaerobe trainingen
Zijn trainingen als training met gewichten (in Nederland bekend als Fitness training), of zeer atletische korte uitbarstingen van inspanning. In workout situaties zijn workouts als Bodyshaping, en Box-A-Cise voorbeelden van anaerobetrainingen. Box-A-Cise workouts gebruiken trouwens zowel aerobe als anaerobe systemen.
Circuit training is vaak anaerobe, Interval training idem.
Aerobe trainingen, afhankelijk van de type training kan zeer uitdagend zijn. Bodyshaping, mits intensief genoeg, zal de spieren aanpakken, de spiertonus accentueren en de stofwisseling in rust sterk doen toenemen. Daardom zijn goede Bodyshaping workouts uitstekend voor diegene die willen afvallen.


Niveau
Wat niveau betreft, heb je te maken met twee soorten:
Fitheidsniveau, en
Coordinatie-, of niveau van de motoriek.

Wat fitheidsniveau betreft, bijna iedereen kan aan alle type workouts meedoen. De meeste instructeurs kunnen beginners en zeer gevorderden in een les hebben zonder problemen. Een minder fit persoon spant zich gewoon minder in dan iemand die heel fit is.
Het probleem met verschillen in niveaus komt eerder aan de pas bij de co–rdinatie en kundigheid van zowel instructeur als de deelnemers. Want je kunt hele fitte personen hebben die minder goed gecoordineerd zijn.
Een goede instructeur weet alles aan te passen en rustig op te bouwen aan de hand van wat de deelnemers kunnen. Instructeurs/fintesscentrahouders zouden dit vooraf moeten melden, op bijvoorbeeld het schema wat voor co–rdinatie-niveau de les heeft, om onnodige frustraties en teleurstellingen te voorkomen.


Crosstraining
Het is een goed plan om verschillende activiteiten te gaan beoefenen. Het is beter voor je lichaam, maar ook leuker: Variety is the Spice of Life!!!


1. Aerobics (High Impact)
Een High Impact aerobic workout is een workout waarin gesprongen wordt. De les begint met een voorbereidende warming-up om de spieren en gewrichten warm en soepel te maken. Dit wordt gevolgde door het aerobic-gedeelte. Deze duurt meestal tussen de 30-40 minuten. Vaak wordt er door de instructeur een choreografie gemaakt om de interesse op peil te houden.
Deze choreografie bestaat uit energie-volle non-stop springende bewegingen. Vandaar de naam High Impact. Impact betekend belasting en is het moment dat de voeten de grond raken tijdens het springen. Na dit gedeelte vinden er soms een paar spiergerrichte oefeningen plaats. De les wordt afgesloten met een cool-down. Deze cool-down zou 5 minuten moeten duren. Hierin wordt er gestrekt en gerekt om onder andere vervelende spierpijn te helpen voorkomen.
Het wordt aanbevolen om voor High Impact lessen goede aerobicschoenen te dragen, en voor de dames een goede sport-bh.


2. Aerobics (Low Impact)
De Low Impact workout is bijna hetzelfde als de High Impact workout, maar er wordt niet in gesprongen. Daardoor is de belasting op de voeten lager, vandaar de naam low impact.
Low betekend niet dat het 'minder' is. Of dat het minder intensief is. Integendeel. Low Impact workouts kunnen van een zeer hoge intensiteit zijn. De resultaten zijn hetzelfde als bij high impact aerobics. Low Impact is geschikt voor iedereen. Het is prettiger voor beginners dan high impact: je kunt makkelijker rustig aandoen als je dat wenst.


3. Step Aerobics
Steplessen zijn erg populair. Je stapt voortdurend met z'n allen op en af een verhoging. Daardoor worden de benen en billen flink aangepakt, mits de techniek van het op- en afstappen juist is. Een goede instructeur zal je voortdurend hier op wijzen. Zoek naar een instructeur die bevoegd is om Steplessen te geven, en check dat zij/hij niet op te snelle muziek werkt. Je moet namelijk bij elke opstap beweging je benen kunnen strekken. Als het te snel gaat dan zal dit je niet lukken en mis je het hele doel van de training. Verstelbare (hoogte) steps zijn ook aanbevolen. Er worden ook Power Step lessen gegeven (voor gevorderde steppers), en zelfs Aqua step.
Een Aerobe Training.


4. Slide Aerobics
Slide lessen zijn niet zo populair geworden als iedereen had gehoopt, maar niettemin is het een hele goede vorm van cross-training. Er worden vaak Step & Slide lessen aangeboden - Step voor de voor- en achterkant van de benen, Slide voor de binnen- en buitenkanten van de benen. Slides zijn gladde banen met remblokken aan de buitenkant. Je draagt slide-sloffen over je sportschoenen en glijdt van zij tot zij. Choreografie is redelijk beperkt. Niet voor een beginnend sporter aanbevolen. Volg eerst een paar low impactachtige lessen.
Een Aerobe Training.


5. Street-dance, hip-hop, funk
Deze workouts zijn erg dansgericht, dus heb je twee linkervoeten, dan kan het erg veel geduld gaan eisen. Bewegingen zijn vaak iets complexer en expressiever dan bij normale aerobic workouts. Muziek bepaald de aard van de bewegingen. Je ziet veel van de bekende video-clips erin terug.
Funk is meestal iets sneller dan de andere vormen, en lijkt meer op een low impact les.
Een Aerobe Training.


6. House, Jungle
Zijn meestal high/low impact workouts op house- of jungle muziek.
Een Aerobe Training.


7. Go-go
Bedacht door Hanneke Mouw, een club-dans-achtige workout op club muziek.
Aerobe.


8. Tribal Dance
Bedacht door Kenneth Leeuwin, een workout met Afrikaanse moves en op tribal muziek. Een Aerobe Training.


9. Box-A-Cise tm
Een training die in de eerste instantie bedoeld was om meer mannen in de lessen te krijgen. Gebasseerd op bokstraining, bestaat uit een warm-up, touwspringen, een eenvoudig aerobic gedeelte met boksbewegingen, een anaerobe circuit en een cool-down. Tijdens het circuit wordt er ook tegen een stootzak geslagen.
Aerobe en anaerobe training.


10. Bodyshaping
Wordt gegeven op vele verschillende manieren, afhankelijk van wie er voor de klas staat. Veel instructeurs werken met hele lichte handhalters in combinatie met low impact aerobic bewegingen waardoor het spieruithoudingsvermogen wordt aangesproken. Anderen werken zonder choreografie en zeer spiergerricht om spierkracht te trainen. Deze instructeurs gebruiken vaak Dyna-Bands, Tubing, Body Bars enz. voor de weerstand.
Als je zulke lessen kunnen vinden... aanbevolen.
Tegenwoordig is er ook 'Pump', maar deze training wordt als controversieel beschouwd door de instructeurs met verantwoordelijkheidsgevoel. Eigenlijk is het fitness training in een aerobic zaal - voor een instructeur dus vrij onoverzichtelijk en daardoor gevaarlijk voor de deelnemers die vaak met zware gewichten in hun nek moeten trainen.
Niet aanbevolen voor echte beginners!!!


11. Spinning/cycling.
Vrij nieuw. Een heftige workout op veredelde home-train fietsen! Als je een inspirerende instructeur kunt vinden, kan het erg leuk zijn! In New York is het momenteel d╦ rage. Je hoeft niet geco–rdineerd te zijn, je gaat gewoon! Erg goed tegen de stress!
Er worden instructies gegeven door een instructeur die naar jou toestaat en het vindt plaats op muziek.
Aerobe. Kan pittig zijn!

Terug naar welkomStreet-dance, Hip hop, Funk
Box-A-Cise