De nieuwste trends & de beste oefeningen

Trotse schouders, daarmee laat je zien hoe krachtig je bent


Sterke schouders, trotse houding
De schouderspieren bestaan uit de zogeheten deltaspiergroep aan de bovenkantvan de armen, en de schoudergordel. Train je deze spieren goed, dan zien deschouders er mooier uit. Stevige en flexibele schouders geven je bovendieneen open en trotse lichaamshouding.
Het schoudergewricht - dat voor de stevigheid afhankelijk is van deschouderspieren - heeft nogal wat te verduren bij het dragen van zwareboodschappentassen, het optillen van een kind, het opdrukken tijdens hetsporten... Blessures komen dan ook best vaak voor. Ook wintersportersbelasten hun schouders behoorlijk en zijn dus gevoelig voor blessures. Maardoor de schouderspieren te trainen heb je minder kans op zulke blessures.


Je lichaam liegt niet
De conditie van de schouders weerspiegelt je gemoedstoestand. Als jebijvoorbeeld last hebt van stress, worden ze stijf en gespannen en kun jehet gevoel hebben dat je de hele wereld op je schouders draagt. Als je jekwetsbaar voelt, zakken de schouders naar voren. Die lichamelijke reactie opje geestelijke gemoedstoestand heeft een functie: bij angst bijvoorbeeldwordt het bovenlichaam rond om daarmee het kwetsbare hart te beschermen.Trek je de schouders zelfverzekerd naar achteren, dan 'open' je de borst enhartstreek, waardoor je je dus eigenlijk kwetsbaar opstelt. Maar daarmeetoon je ook dat je geestelijke kracht hebt!
De houding van mensen om je heen kan je dus ook veel vertellen over hoe zijzich voelen. Een interessant verschijnsel, als je erop let.


Fitness-trend: korter trainen, meer stretchen
In Amerika lopen ze nog altijd een stapje voor op ons. Zeker wat betreftfitnesstrends. En wat gebeurt daar in de sportscholen? Volgens de IDEA, 'swerelds grootste organisatie voor fitness-professionals, zijn de trends voor1999: kortere workouts (maximaal 30 minuten), yoga- en stretchlessen, boxingworkouts, personal training, krachttraining in groepsverband en cyclingworkouts.
Trendwatcher Kathie Davies signaleert ook nog een andere ontwikkeling:"Doordat het publiek in sportscholen tegenwoordig van alle leeftijden is,zal het accent steeds meer komen te liggen op gezondheid en welzijn van hetlichaam. High impact en workouts waarmee je je uiterlijk verfraait, wordendaardoor minder populair." Dat is de situatie in Amerika. Van andere mensenheb ik gehoord dat daar funk- en hiphop-workouts, high impact aerobics,slide, circuit-trainingen en zelfs low impact aerobics minder populairworden. Ik ben benieuwd of en wanneer wij weer achter Amerika aan zullenhobbelen...


Tip: met sperziebonen kan het ook!
Voor schouderoefeningen worden vaak gewichtjes gebruikt. Heb je die niet,dan kun je ook prima twee gevulde conservenblikken of andere voorwerpennemen die elk een halve kilo of een kilo wegen.


 Arm-rotatie
1. Arm-rotatie
Ga op de zij liggen en steun op de elleboog. Neem een gewichtje in debovenste hand. Buig die arm en plaats de elleboog in de zij. De onderarmvormt nu een hoek van 90 graden met het bovenlichaam. Laat de onderarm enhet gewicht naar beneden hangen.
Draai nu de bovenarm vanuit het schoudergewricht naar boven, maar hou deelleboog in de zij. Stop met draaien als de onderarm recht boven je lichaamuitsteek. Laat dan de arm weer langzaam zakken.Probeer deze oefening 16 keer te herhalen of doe hem totdat je voelt dat deschouderspieren te moe zijn. Draai op de andere zij en doe hetzelfde met deandere arm.
Met deze draaiende beweging train je de vier kleine, kwetsbare spiertjes diezich onder de deltaspieren bevinden. Deze spieren gebruik je bijvoorbeeldook als je je autogordel vastmaakt.


Rekken

2. Rekken
Voor deze oefening gebruik je een kleine handdoek. Ben je erg lenig, dan kunje zonder.
Ga rechtop zitten op de grond of op een stoel. Maak de spieren warm door deschouders een paar keer op te tillen en weer los te laten, en door er grotecirkels mee te draaien in achterwaartse richting.Pak nu de handdoek vast met de linkerhand en steek de linkerarm rechtomhoog. Buig de arm, zodat de bovenarm omhoog steekt langs je hoofd en deonderarm en de handdoek naar beneden hangen. Probeer nu met de andere handde handdoek vast te pakken. Zorg ervoor dat je rechtop blijft, met een langerug. Probeer de handen nu zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen door dehanddoek steeds een stukje verderop vast te pakken. Hou deze positie evenvast. Blijf ademen!
Wissel nu van arm. Elke dag herhalen.Met deze simpele oefening kun je de borst 'openen', je schouders naarachteren brengen en ze soepeler maken. Daarmee laat je de omgeving zien datje er bent en maak je meer indruk.


Fotografie: Bop Mulder


Sante workshop
"Maak je dromen waar" met Marinus Knoope


Dit en nog veel meer, kun je lezen in het maandblad Santé.
De editie waarin dit artikel staat ligt nu in de winkel.

Santé aanbieding