DIEET & VOEDING

Minder vet eten met de Fat Finder TM

Minder vet eten is gezond en houdt het gewicht op peil. Het probleem is echter dat men meestal niet weet hoeveel vet bepaald voedsel bevat. De etiketten drukken de hoeveelheid vet uit in grammen, maar dit zegt te weinig. De Fat Finder is een nieuw en eenvoudig hulpmiddel om etiketten te lezen en daardoor de inname van vetten te verminderen.

Medici raden ons aan om het percentage vet-calorieën te beperken tot 30% van het totaal aantal calorieën. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat wij gemiddeld 40% innemen! Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de voornaamste doodsoorzaak als gevolg van een vetrijk dieet. Ook is er een direct verband gelegd tussen te vet eten en het risico op verschillende vormen van kanker en diabetes.

Ons voedsel bevat tegenwoordig veel meer vet dan dertig jaar geleden, vooral omdat ons eetpatroon gemakzuchtiger is geworden. Overtollig vet wordt als lichaamsvet opgeslagen. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid en maakt dik.

Gewichtsverlies is een combinatie van regelmatige inspanning en maaltijden met een niet te hoog vetgehalte. De meeste mensen zitten gevangen in eetgewoonten die een cyclus vormen, waaruit ontsnappen nauwelijks mogelijk is. Toch is het wel mogelijk om dat patroon van te vet eten te doorbreken, zonder het slachtoffer te worden van 'lekkere trek'. Iedereen die van volle melk is overgeschakeld op magere melk kan daarover meepraten. Eerst smaakt magere melk waterig, maar als na een week of drie een slok volle melk wordt geproefd lijkt het wel room.

Voor smakelijke en toch gezonde voeding is het van belang te weten hoeveel vet het bevat. Dat kan door het ontcijferen van voedseletiketen. Een gram vet bevat negen calorieën.

De Fat Finder kan worden gebruikt om het werkelijke percentage vet in een produkt te vinden. De werkwijze is eenvoudig; lees op het etiket het totaal aan calorieën en zoek dit op de buitenste ring van de Fat Finder. Lees het aantal grammen vet op het etiket en zoek dat op de binnenste ring. Draai deze cijfers naar elkaar. In het venstertje verschijnt vervolgens het percentage vet dat het produkt bevat. Zo kan de Fat Finder helpen om verstandige keuzes te maken.

Informatie op etiketten kan misleidend zijn of verkeerd worden begrepen. De Fat Finder liegt niet en geeft het exacte percentage aan. Dat maakt verstandig eten meteen een stuk gemakkelijker.